Diamant kwaliteit
Diamantkwaliteit
Om
de waarde te bepalen van een diamant spelen de volgende
kwaliteitsnormen de voornaamste rol. Deze vier elementen worden
uitgedrukt in het Engels en beginnen elk met de letter C.
De 4 C’s hebben de onderstaande betekenis.
Carat | Gewicht diamant |
Clarity | Zuiverheid diamant |
Colour | Kleur van diamant |
Cut | Slijpsel en slijpvorm diamant |
En zijn bij ons gecertificeerd volgens de GIA standaard.
Carat
Het
gewicht van edelstenen wordt uitgedrukt in karaat. In het verre
verleden maakte men gebruik van de natuurlijke gewichtseenheid: de
zaadjes van de Johannesbroodboom welke altijd een zelfde gewicht hebben.
Het Griekse woord voor dit zaadje is Keration, hier is het woord karaat van afgeleid. Het gewicht van 1 karaat is gelijk aan 0.2 gram (200 mg). Een karaat is weer onderverdeeld in 100 punten. Een diamant van een kwart karaat is een 25 punter of 0.25 crt.
Clarity
De zuiverheid van een diamant wordt met een 10x vergrotende loep bekeken en bepaald door een deskundige.
In een diamant kunnen onzuiverheden worden waargenomen, minuscule
sporen van niet gekristalliseerde koolstof of andere mineralen. De
verzamelnaam voor deze onzuiverheden, zoals bijvoorbeeld een gles of
veren, is “insluitsels”.
Net als vingerafdrukken maken de insluitsels een diamant uniek.
Hoe minder insluitsels een diamant bevat hoe zeldzamer en hoe kostbaarder een diamant is. Indien een diamantair met een 10x vergrotende loep geen enkel insluitsel constateert dan wordt een diamant loepzuiver genoemd. Dit is de allerhoogste kwaliteit die men kan toekennen aan een diamant en deze is dan ook uiterst zeldzaam.
Wanneer insluitsels met het blote oog worden waargenomen dan spreekt men van een piqué kwaliteit. Tegenwoordig kan men ook middels een laserbehandeling insluitsels nagenoeg verwijderen.
Tussen de aanduiding loepzuiver en piqué liggen andere benamingen. Hieronder volgt een overzicht van deze benamingen en de bijbehorende insluitsels.
Colour
Het
merendeel van de diamanten lijkt kleurloos, maar ze hebben vaak
een nauwelijks zichtbare gele of bruinachtige tint. De mooiste diamant
is volkomen kleurloos, want alleen een kleurloze diamant kan een
volmaakte prismawerking hebben. Deze diamanten zijn echter uiterst
zeldzaam. De mooiste kleur van diamant wordt blauw-wit genoemd.
Nog
zeldzamer zijn de zogenaamde ‘natural Fancy Colour’ diamanten, die een
sterke natuurlijke kleur hebben zoals: groen, rood, roze, blauw, amber,
zwart en de minder zeldzame goud- of kanariegeel. De kleur kan men
tegenwoordig met hoge druk- en hoge temperatuur behandelingen verbeteren
of veranderen.
Cut
De
wijze van slijpen van een diamant is ook een belangrijke factor van de
waardebepaling van een diamant. Het is de enige factor waar de mens
invloed op kan hebben.
Een ruwe diamant ziet er uit als een gewone
kiezelsteen. De bekwame vakmensen zijn in staat een gloedvolle kracht te
onthullen uit een nog te slijpen steen.
Hoe beter een diamant geslepen is hoe meer vuur en schittering de diamant zal vertonen en zal dus ook meer geld waard zijn.
- De slijper slijpt de facetten van de diamant zodanig dat de diamant gaat leven. Het licht wordt door interne en externe reflectie weerkaatst.
- De kennis van het slijpen gaat van generatie op generatie, het vereist een enorme vakkennis en nauwkeurigheid, want uiteindelijk bepaalt het slijpsel de schittering en flonkering van de diamant.
- Tijdens het slijpproces treedt er een verlies op tot wel 50% van het oorspronkelijke gewicht van de steen.